X
Actueel
Themaochtend 'Wat is gewoon doodgaan?'

Themaochtend 'Wat is gewoon doodgaan?'

20-2-2019 Huizen

Tijd: 10.30 – 12.00 uur | Locatie:  De Bibliotheek Huizen, Plein 2000-1 Huizen | entree gratis | reserveren via www.bibliotheekhlb.nl

Auteur Korine van Veldhuijsen is de hoofdgast die ochtend en vertelt over het tot stand komen van haar tweede boek “Aan het sterfbed”.

Programma
Na een introductie over palliatieve zorg wordt een korte film 'Met hart en ziel' vertoond die voor de EO is opgenomen in Hospice Huizen. Daarin vertelt een echtgenoot openhartig over het naderend overlijden van zijn vrouw. Aansluitend presenteert Korine van Veldhuijsen haar nieuwe boek.

'Aan het sterbed'
is een bijzonder, intiem boek over de dood. Over veelal de gewone dood waarin mensen toegroeien naar het einde en het leven langzaam loslaten. Door alle berichtgeving over euthanasie en het voltooide leven zou je bijna vergeten dat de meeste mensen (95,6%) op deze natuurlijke wijze sterven. Partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, hospice-vrijwilligers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en artsen nemen de lezer in deze bundel mee in de unieke laatste levensfase van een dierbare naaste. Zij vertellen wat dit sterfbed in henzelf en de ander heeft geraakt en wat het in beweging heeft gezet. Want zo op de drempel van de dood, als de mens op zijn kwetsbaarst is en het mysterie van het leven voelbaar wordt, kunnen mensen intense en betekenisvolle ervaringen hebben. De verhalen geven hoop, vertrouwen en troost, niet in het minst omdat de gewone dood vaak ook als menswaardig wordt beschouwd.

Over de auteur
Korine van Veldhuijsen (1972) is journaliste en tekstschrijfster op het gebied van (geestelijke) gezondheid, welzijn, onderwijs en levensbeschouwing. Voor Hoe overleef ik mijn dood? Een boek over lijden interviewde ze twee jaar lang geestelijken, professionals die werken met stervenden en mensen die terminaal ziek waren. Het resultaat: zeventien uiteenlopende, verhelderende en bemoedigende verhalen.