Geestelijke Verzorging Thuis

Niemand hoeft met levensvragen te blijven zitten want geestelijke verzorging kan nu ook thuis.

Tot nu toe werd geestelijke verzorging vooral binnen instellingen gegeven, zoals in een ziekenhuis of een verpleeghuis. Doordat steeds meer mensen thuis blijven wonen als ze ziek zijn, of wanneer ze heel oud worden, is er meer behoefte aan begeleiding van een geestelijk verzorger in de thuissituatie. Daarom stelt Minister de Jonge landelijk vijf miljoen euro subsidie beschikbaar voor geestelijke verzorging thuis.

Voor wie

Geestelijke verzorging thuis is bedoeld voor kinderen en volwassenen in de palliatieve fase en hun naasten. Ook alle mensen van 50 jaar en ouder die worstelen met levensvragen kunnen thuis geestelijke verzorging krijgen.

Levensvragen

Levensvragen raken de betekenis van het bestaan, de zin van het leven. Het zijn vragen die sterk kunnen opspelen wanneer iemand te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte en een beperkte tijd van leven. Ook bij verlies van werk, relatie(s) of verlies van mogelijkheden door (chronisch) ziek-zijn. Of wanneer iemand heel kwetsbaar is. Het kan gaan over een ingrijpende gebeurtenis in het leven maar ook over geloof en spiritualiteit.  Levensvragen zijn heel persoonlijk.

Voorbeelden

  • Wat voor zin heeft mijn leven gehad?
  • Welke onverwerkte zaken maken mij onrustig
  • Wie ben ik nog nu ik niet meer werk, alleen ben?
  • Hoe moet het verder met mijn naasten? Ben ik mijn naasten niet tot last?
  • Wat is er na dit leven?
  • Wat geeft mij kracht om voort te leven?
  • Waarom ik? Waar heb ik dit aan verdiend?
  • Waarom moet ik zo lijden? Heeft het leven nu nog zin?
  • Mag ik uit het leven stappen?


Wanneer

Het is raadzaam om hulp in te roepen van een geestelijk verzorger als iemand steeds vaker worstelt met levensvragen en daar zelf, of met de eigen omgeving niet uitkomt. Een geestelijk verzorger kan daarover met de hulpvrager in gesprek gaan, en professionele ondersteuning bieden.

De  geestelijk verzorgers zijn verbonden aan het Netwerk Palliatieve Zorg en hebben verschillende achtergronden, ervaringen en speciale kennisgebieden.  Zo zal er altijd een geestelijk verzorger zijn die aansluit bij de vraag en behoefte.

Aanmelden en verwijzen

Aanmelden kan telefonisch of per mail, door de hulpvrager zelf, naasten, een professional (bijvoorbeeld een (huis)arts, wijkverpleegkundige, sociaal wijkteam) of vrijwilliger.

Na een telefonische intake wordt een geestelijk verzorger benaderd die past bij de vraag en achtergrond. De geestelijk verzorger neemt z.s.m. contact op met de hulpvrager en maakt een afspraak. De gesprekken vinden thuis plaats of op een nader overeen te komen locatie als dat gewenst is.

Er mag kosteloos gebruik gemaakt worden van, in ieder geval, drie gesprekken van een uur. 

Meer informatie en contact
Voor een vraag naar de inzet van een geestelijk verzorger thuis kan contact opgenomen worden met de kwartiermaker geestelijke  verzorging,  Marieke Sportel. De geestelijk verzorgers die hieronder vermeld staan mogen ook rechtstreeks benaderd worden voor meer informatie of het maken van een afspraak. 

De inzet van geestelijke verzorging  bestaat niet alleen uit het bieden van consulten thuis, maar ook uit het geven van scholing en consulten aan MDO’s en PaTz-groepen. Daarnaast willen we ook het coaching on the job door geestelijk verzorgers in gaan zetten. Mocht er belangstelling zijn voor deze inzet of zijn er andere vragen dan graag contact opnemen met de kwartiermaker: Marieke Sportel.

Telefonisch via 06 1228 4592 of via mail: m.j.sportel@careketens.nl
 

 

De geestelijk verzorgers

 

 

 Alice Cramer-van der Haar

 Klik hier voor meer info over Alice.

 

 

 

 Etje Verhagen

 Klik hier voor meer info over Etje.

 

 

 

 

 Nieske Willems

 Klik hier voor meer info over Nieske.

 

 

 

 

 Drs. Peter Kortekaas

 Klik hier voor meer info over Peter.

 

 

 

 

 Carolien Riemersma

 Klik hier voor meer info over Carolien.