Slotakkoord
X
Boekentips

Slotakkoord

15 misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdoding

Auteur Willeke Stadtman, als arts werkzaam voor de Levenseindekliniek, put uit eigen ervaring en uit die van collega’s. Zij is geen fanatieke pleitbezorger van euthanasie of ultieme zelfbeschikking. Niemand heeft de waarheid in pacht in het zicht van de dood.

Het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding wordt mede gekleurd door misverstanden. In haar boek bespreekt Stadtman vijftien misverstanden, die zij zelf in de euthanasiepraktijk tegenkomt of in haar omgeving beluistert. Zoals: ‘voor euthanasie heb je een actuele wilsverklaring nodig’ of ‘als je euthanasie wil, kun je je het beste meteen aanmelden bij de Levenseindekliniek’.

In dit toegankelijk geschreven boek staat veel informatie over wat wel en niet mogelijk is in de euthanasiepraktijk. Het geeft tegelijkertijd een verrassende en intieme inkijk in het leven van mensen die een euthanasiewens hebben en in het werk van de artsen (en verpleegkundigen) die met zo’n wens te maken krijgen.

Met Slotakkoord wil de auteur veel vragen en onduidelijkheden wegnemen. Haar boek biedt inzicht in de complexiteit van een euthanasieverzoek en de dilemma’s die dat oplevert.

Rob Bruntink in Pallium:

"Sommige misverstanden leven vooral in de samenleving ('ik heb recht op euthanasie'. 'De arts is verplicht mee te werken aan een euthanasieverzoek'), andere bestaan ook onder zorgverleners ('De SCEN-arts moet toestemming geven voor euthanasie'). Stadtman bespreekt de misverstanden aan de hand van casuïstiek en weerspreekt ze door vervolgens de realiteit te benoemen. Daarmee ontstaat een uiterst leesbaar en genuanceerd boek over de maatschappelijke onmogelijkheid van de 'gereguleerde dood."

 

Meer informatie:

 

 

Theme picker