Voltooid leven
X
Boekentips

Voltooid leven

Over leven en willen sterven

In Voltooid leven spreekt Els van Wijngaarden met ouderen die hun leven ‘voltooid’ achten. Hoewel ze niet terminaal of psychiatrisch ziek zijn, lijden ze aan het leven en hebben ze het gevoel dat ze domweg zitten te wachten op de dood. De oorzaken zijn uiteenlopend: soms lukt het hun niet meer om echt verbinding te maken met de personen om hen heen, alsof ze door een omgekeerde verrekijker naar de wereld kijken. Sommigen voelen zich uitgerangeerd: het leven gaat door, maar zij staan aan de zijlijn. Anderen vrezen vooral hun onafhankelijkheid te verliezen. Er zit voor hen maar één ding op: de controle terugpakken. Het zelfverkozen levenseinde als vlucht vooruit.

Van Wijngaarden sprak uitvoerig met hen over herinneringen, spijt en tevredenheid, twijfels, hoop, tragiek en dilemma’s – en over hun wens om te sterven. In dit boek stelt ze vragen die horen tot de meest elementaire van ons bestaan: wat is een goed leven, en wanneer is dat voltooid? En hoe gaan we, als individu en als samenleving, om met ouderdom en de dood?

 

Rob Bruntink in Pallium over Voltooid leven 

"Het debat over voltooid leven - en met name de vraag of ouderen met een doodswens vanwege dat vermeende, voltooide leven geholpen moeten worden bij het realiseren van die wens - heeft eind 2016 een nieuwe impuls gekregen door een voorzet  van het kabinet en een initiatief-wetsontwerp van Pia Dijkstra. In vergelijking met het politieke wapengekletter dat daarop volgde, is het een verademing om het boek Voltooid leven van Els van Wijngaarden te lezen. Ze sprak met 25 ouderen met een 'voltooid leven'en ontleedde vervolgens de achtergronden daarbij".

 

Meer informatie:
Auteur: Els van Wijngaarden
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 9789 045 033044
Te bestellen op www.atlascontact.nl
 

 

Theme picker