Seksualiteit en intimiteit

Landelijke informatie

Intimiteit

Behoefte aan seksualiteit en intimiteit blijft bestaan, ook wanneer u erg ziek bent. Waarschijnlijk zult u deze behoefte aanpassen naar wat nog mogelijk en plezierig is. Intiem zijn met elkaar kan veel inhouden. Intimiteit betekent ook: samen praten, samen zitten en liggen. Intiem zijn, is voor iedereen verschillend. Intimiteit heeft veel met uw zintuigen te maken. Met voelen, zien, ruiken, horen en proeven.


Contact
Veel mensen hebben behoefte aan contact, vriendschap, intimiteit en ook seksualiteit. Juist op deze belangrijke levensgebieden is het belangrijk voor uzelf na te gaan wat u wilt. En ook welke eisen u daaraan kunt en wilt stellen. Ook nu, terwijl u ernstig ziek bent.
Terug naar boven


Intimiteit en seksualiteit
Het beleven van intimiteit is een belangrijk onderdeel van het seksuele leven van mensen. Het ervaren van intimiteit is echter niet of nauwelijks gebonden aan lichamelijke voorwaarden. Als u behoefte heeft aan seksueel contact, dan zijn er een paar belangrijke punten:

  • Maak het uzelf en uw partner niet onnodig moeilijk en praat over uw wensen en verlangens. Bedenk dat de dingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn als vroeger en dat u dus letterlijk 'recht van spreken' heeft.
  • Besef dat u altijd een prettig gevoel kunt ontlenen aan lichamelijk contact met anderen. Vaak heeft dit niets te maken met hoe uw lichaam zich op dat moment voelt of welke klachten u heeft.  Ondanks dat u ziek bent, kunt u naast gevoelens van intimiteit ook seksueel opgewonden zijn. 
  • Probeer ondanks alles zo open en onbevangen mogelijk te blijven kijken naar alles wat met seks te maken heeft. Als u niet meer met elkaar naar bed kunt, wil dat nog niet zeggen dat u geen seksueel contact meer kunt hebben. Bedenk dat er niet zoiets als 'normale' of 'goede' seks bestaat. Alles is goed, zolang u en uw partner ervan kunnen genieten. Samen vrijen is een van de manieren waarop mensen aangeven iets gemeenschappelijks te hebben. Ze geven hiermee aan zich met elkaar verbonden te voelen.

Terug naar boven


Communicatie
Communicatie is een voorwaarde voor iedere relatie, maar nu u erg ziek bent, is dat zeker belangrijk.

  • Praat met uw partner over uw wensen en mogelijkheden op seksueel gebied, voordat u gaat vrijen. Ga er niet van uit dat de ander wel weet wat u wel of niet lekker vindt en wel of niet kunt.
  • Neem zelf het initiatief om dingen te bespreken en wacht niet tot hij of zij erover zal beginnen. Uw partner kan nieuwsgierig zijn naar uw wensen en  mogelijkheden, maar er niet over durven beginnen.
  • Vertel hem of haar wat u prettig vindt en wat niet, wat u wel en niet kunt. Wees niet bang om eerlijk te zijn over de problemen die u hebt. Of het nu gaat over uw uiterlijk, vermoeidheid, of over houdingen die moeilijk zijn bij het vrijen. Uw partner zal deze eerlijkheid niet alleen op prijs stellen, maar zal vaak ook manieren verzinnen om u te helpen.
  • Als voor u intimiteit genoeg is, vertel dit dan aan uw partner. Daarbij is het goed om te zeggen welke vormen van intimiteit u prettig vindt. U kunt hierbij denken aan samen tegen elkaar aanliggen, elkaar masseren, samen luisteren naar mooie muziek, etc.

Terug naar boven


Tot slot    

  • Bespreek uw vragen of twijfels met uw dokter, huisarts, specialist of verpleegkundige.
  • Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Dat kan. U kunt de folder Lief en leed bij ernstig ziekzijn kunt u bovenstaande tekst nalezen. Ook het themaboekje Wie denkt er nu aan seks? behandelt alle aspecten van seksualiteit en intimiteit bij een ongeneeslijke ziekte, inclusief tips en doorverwijzingen.

Terug naar boven