Wat is palliatieve zorg?

Hier vindt u informatie over palliatieve zorg in de gemeenten Utrecht, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist: zorgaanbod, samenwerking en scholing.

Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid heeft palliatieve zorg oog voor het behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden.

Gerelateerde afbeelding

Op de website palliaweb.nl vind je alle actuele informatie voor zorgverleners en op de website overpalliatievezorg.nl staat informatie voor patiënten en naasten.
 
Kwaliteitskader palliatieve zorg

Vertegenwoordigers van patiënten, naasten, ouderen, vrijwilligers, zorgverleners en zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt over de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland. In 2017 is het Kwaliteitskader palliatieve zorg gepubliceerd. Voor patienten en naasten zijn de afspraken beschikbaar in een E-book palliatieve zorg: zorg voor u en uw naasten.

Palliatief landschap in beeld
Wil je meer weten over de samenhang tussen partijen die werkzaam zijn in de palliatieve zorg in Nederland? Klik dan op deze link naar de infographic van het palliatieve landschap op de website van Fibula.