Nieuws

Beginnen over het einde

Stichting Tröst publiceert iedere maand een Aanrader van de maand. De eerste maand van 2020 is dat het boek Beginnen over het einde van schrijver/journalist Henk Blanken. 

Over Henk Blanken en de aanleiding voor dit boek
Henk Blanken (1959), bekroond met Het Gouden Pennetje en de Tegel, schreef voor Het Vrije Volk, de Volkskranten Dagblad van het Noorden. Dit boek gaat over euthanasie bij dementie, geen gemakkelijk thema. Hij heeft dan ook geen gemakkelijke beweegreden om dit boek te schrijven: Blanken heeft de ziekte van Parkinson en daardoor heeft hij een verhoogde kans om zelf dement te worden. Het boezemt hem angst in, misschien nog wel meer dan de aftakeling die bij Parkinson hoort.
Vanuit dit perspectief beschrijft hij zeer betrokken het grote dilemma van het zoeken naar het ‘juiste’ moment van euthanasie bij mensen met dementie. Door hoe de wet nu wordt uitgevoerd, zijn de meesten mensen daar ‘te laat’ mee, omdat ze niet meer wilsbekwaam zijn door hun vergevorderde stadium van dementie.

Sabijn Lauwerier over het boek:
Blanken schrijft even geïnteresseerd als nuchter, soms zelfs humoristisch. Al met al een interessant boek, zeker omdat bijna iedereen (helaas) direct of indirect met dementie te maken krijgt.

Meer informatie?
Dit is een samenvatting van een uitgebreidere recensie. Het volledige artikel kunt u hier vinden.

 

Theme picker