Nieuws

Siert Janzon wil euthanasie voordat het misschien te laat is

Dagboek
Sinds de diagnose houdt hij een dagboek bij waarin hij zijn dagen en gevoelens beschrijft. Twee schriften schreef hij al vol. “Ik vind het belangrijk dat ik straks, als ik het niet meer weet, kan teruglezen wat er gebeurd is en dat ook mijn kinderen weten hoe ik mij voel." 

Hoe het begon
Volgend jaar zijn Siert en zijn vrouw Truus veertig jaar getrouwd. Vier jaar geleden trok Truus aan de bel. Ze vertrouwde het niet. Er gebeurden rare dingen. "Dan ging hij bijvoorbeeld naar de garage om een schroevendraaier te halen en kwam hij met lege handen terug. Niks voor Siert. In december 2015 zei ik: we moeten naar de huisarts. Gelukkig wilde hij mee.”
Een paar maanden later, Siert is dan 61 jaar, hoort hij de diagnose: beginnende alzheimer.

Siert werkte drieënveertig jaar in de zorg
“Ik heb voor demente bejaarden gezorgd, dus ik weet precies wat mij te wachten staat. Ik heb mijn trots en ik ben vrij ijdel. Ik wil deze wereld met opgeheven hoofd verlaten.”
Aan zijn huisarts vroeg hij onverbloemd: als het zover is, geef jij mij dan een spuitje of niet? Hij draait niet meer om de hete brij heen.

Expertisecentrum Euthanasie houdt een vinger aan de pols
Om de paar maanden komt het team van Expertisecentrum Euthanasie op huisbezoek. De dokter en de verpleegkundige van de voormalige Levenseindekliniek houden een vinger aan de pols. Hoe gaat het met Siert? Is zijn euthanasiewens consistent? Hoe ontwikkelt de dementie zich? Eenmaal wilsonbekwaam is euthanasie een stuk ingewikkelder, zo niet onmogelijk. Siert wil dat moment niet voorbij laten gaan. "Ze weten allemaal wat ik wil", aldus Siert. Hij is er gerust op, zegt hij. Maar Truus ligt er wakker van. Ze hoopt voor Siert dat het hem lukt om er op tijd uit te stappen: "Siert moet zelf beslissen wanneer het 5 voor 12 is, dat kan ik niet voor hem doen.”

Dit is een samenvatting van een interview dat gepubliceerd is op de website van Expertisecentrum Euthanasie. Het volledige arikel kunt u hier lezen.

Theme picker