Centrum voor levensvragen Zuidoost-Utrecht

 

Welkom bij Zin in Zout - centrum voor levensvragen Zuidoost-Utrecht

De startbijeenkomst op 26 maart wordt in verband met de maatregelen rond het coronavirus verzet naar een latere datum.

Op de startbijeenkomst kom je meer te weten over:

  • Wat is geestelijke verzorging?
  • Wat kan het voor mensen betekenen?
  • Wanneer en hoe schakel je een geestelijk verzorger in?
  • Welke voorwaarden zijn aan vergoeding verbonden?
  • Hoe kun je voorlichting en nascholing krijgen?
 
Stand van zaken

De website van het centrum voor levensvragen Zin in Zout in Zuidoost-Utrecht is ondertussen gereed en kunt u via deze link vinden. Op deze webpagina staat alle informatie over het centrum. Ook kan al gebruik gemaakt worden van alle diensten.

Het centrum is er voor de gemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik en Wijk bij Duurstede.

  • Inwoners van deze gemeenten die 50+ zijn of die ongeneeslijk ziek zijn, kunnen kosteloos een beroep doen op begeleiding door een geestelijk verzorger thuis.
  • Zorgverleners in deze gemeenten kunnen een beroep doen op coaching, scholing en deelname aan multidisciplinair overleg van een geestelijk verzorger.
Begeleiding door een geestelijk verzorger thuis

Je kunt bij ons terecht voor één of meer gesprekken als je worstelt met vragen rond het bestaan en de zin van het leven. Dat kan bijvoorbeeld bij ziekte, verlies of een andere ingrijpende ervaring zijn. Hier vind je meer informatie. Het kan dan goed zijn om in contact te komen met iemand die je kan begeleiden. Het centrum voor levensvragen is een schakel tussen jouw vragen en de begeleiders of organisaties die je hierbij kunnen helpen. De geestelijk verzorgers zijn geregistreerde beroepskrachten.

Het centrum is op werkdagen telefonisch bereikbaar op 06 - 293 42 502.

Scholing voor zorgmedewerkers

Medewerkers in zorg en welzijn krijgen vaak terloops te maken met levensvragen van ouderen. Werkdruk en werkmethoden zijn soms remmende factoren om hieraan aandacht te geven.

Soms ook is het moeilijk om op deze vragen in te gaan omdat je er geen raad mee weet of omdat je de vraag achter de vraag niet herkent. Het omgaan met ernstig zieke en hulpbehoevende mensen kan zorgverleners zich soms machteloos laten voelen. Ook kan het bij henzelf vragen oproepen naar de zin van het leven.

Het is niet zozeer nodig om uitgebreide kennis te hebben over levensvragen of levensbeschouwingen. Van groter belang is het vermogen om voor de cliënt van betekenis te kunnen zijn, om het contact te durven aangaan. Ook kunnen omgaan met verlies in je werk is belangrijk, voor jezelf en voor je collega's.

Het centrum voor levensvragen biedt:
  • begeleiding door een geestelijk verzorger thuis
  • consultatie, scholing en coaching on the job voor zorgverleners en behandelaars
  • deelname aan multidisciplinair overleg door een geestelijk verzorger (b.v. in PaTz-groepen)

Je kunt een beroep doen op een geestelijk verzorger in Zuidoost-Utrecht via de mail of telefonisch:  06 - 293 42 502. Weet je niet zeker of je in deze regio woonachtig bent of bel je vanuit een ander deel van Midden-Nederland, bel dan 085 - 0043 063.

Stichting Geestelijke Verzorging Palliatief Zeist (GVPZeist)
Centrum voor levensvragen Zin in Zout werkt samen met GVPZeist, die geestelijke begeleiding aan mensen in de palliatieve fase in Zeist aanbiedt. Deze begeleiding wordt geboden door vrijwilligers en beroepskrachten. Meer informatie vindt u hier.