Casuistiekbesprekingen
14 maart 2019

Casuistiekbespreking 14 maart: Palliatieve sedatie - het nieuwe sterven??

De afgelopen casuistiekbespreking van 14 maart jl stond in het teken van palliatieve sedatie. Huisarts Florence Guibert Buiron en oncologieverpleegkundige Medy van Faassen verzorgenden de inhoud van deze avond. De presentaties zijn hier te downloaden.


Naaldvrije medicijntoediening   

Tijdens de casuïstiekbespreking benoemde huisarts Guibert Buiron het nasale MAD hulpstuk voor medicatie toediening.  Hieronder volgt uitleg daarover. Het wordt gemonteerd op een standaard spuit. Het geneesmiddel komt door middel van een sproeikop in de vorm van een fijne nevel op het slijmvlies en kan daardoor direct in de bloedbaan worden geabsorbeerd.

Doordat er geen naald wordt gebruikt is de toediening van het medicijn stressvrij en pijnloos voor de patiënt.
Voor het verplegend/medisch personeel is het werken met MAD veiliger: vervelende naaldprik wonden behoren nu tot het verleden. De dosering en het volume zijn exact in te stellen. De werking van het medicijn is net zo onmiddellijk als via IV, maar veel makkelijker en sneller omdat er veel minder hulpmiddelen en geen extra sterilisatietechnieken nodig zijn.

Omgaan met andere culturele en religieuze gebruiken 
Hoe ga je om met culturele en religieuze gebruiken in de palliatieve fase die je misschien niet begrijpt of die niet de jouwe zijn?
Hierbij de link naar het artikel 'palliatieve zorg kent geen grenzen 

 

15 november 2018

Casuistiekbespreking 15 november 2018: vocht en voeding

De casuistiekbespreking op 15 november jl. stond in het teken van vocht en voeding in de palliatieve fase. Maikel van Bokhoven, internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg en Ivonne Bakker, oncologieverpleegkundige verzorgden de presentaties over dit onderwerp.

Presentatie Maikel van Bokhoven
Presentatie Ivonne Bakker

 

19 september 2018

Casuistiekbespreking 19 september 2018: palliatieve sedatie

De afgelopen casuistiekbespreking stond in het teken van palliatieve sedatie. Franca Horstink, specialist ouderengeneestkunde en kaderarts palliatieve zorg en Heleen Roos, verpleegkundig consulent verzorgden de presentatie over dit onderwerp.

Presentatie Franca Horstink

Presentatie Heleen Roos