Nieuws
Schenking koppelbedden Roparun biedt meerwaarde voor samenzijn

Schenking koppelbedden Roparun biedt meerwaarde voor samenzijn

Twaalf zorgorganisaties in de regio Waardenland hebben in de afgelopen weken de door Roparun geschonken koppelbedden in ontvangst genomen. Het koppelbed maakt het voor naasten mogelijk fysiek dichtbij de patiënt te zijn en zorgt daarmee voor meer nabijheid en intimiteit.
 

Een koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras. Dit matras heeft een verbreding, waardoor hij naadloos aansluit. Zo wordt er heel eenvoudig een volwaardig tweepersoons-hoog-laagbed gecreëerd. Wanneer je twee zorgbedden tegen elkaar aan zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. Een koppelbed biedt de oplossing. Het koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving. Door middel van het bijrijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed.
 

Organisaties konden de aanvraag via het netwerk palliatieve zorg bij een landelijke coördinator indienen. Bij elk verzoek werd er gevraagd om een motivatie te schrijven waarom men graag een bed wilde ontvangen. In totaal heeft de Roparun commissie 20 bedden aan de regio toegewezen. De bedden worden verschillend in gezet. Zo zijn er organisaties die, wanneer één van beide partners wordt opgenomen in het verpleeghuis, de gelegenheid bieden aan de thuiswonende partner om de eerste nachten in het verpleeghuis door te brengen zodat de overgang meer geleidelijk verloopt. Bij andere organisaties wordt het bed bijgeschoven als iemand niet lang meer te leven heeft. Zo kan nabijheid op een heel bijzondere manier worden gerealiseerd.  
 

Als netwerk palliatieve zorg zijn we erg blij met deze bedden. Uit de reacties die we ontvangen blijkt dat de bedden meer dan welkom zijn en in een behoefte voorzien. Een mooi geschenk wat door de Roparun acties is mogelijk gemaakt!

 


Theme picker