Patienten en naasten

Nieuws en informatie over veranderingen in uw leven, zorg, regie houden en afscheid nemen.

Patienten en naasten

Hulpverleners

Onder meer actualiteiten, scholingen, richtlijnen en projecten.

Hulpverleners

Zorg in uw regio

Informatie over zorg bij u in de buurt.

Zorg in uw regio

Telefonische consultatie voor professionals

Het Regionaal Palliatief Team Waardeland is telefonisch bereikbaar voor alle professionele hulpverleners in de regio Dordrecht, Gorinchem en omstreken 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Op werkdagen van 8.30-18.00 uur kunt u bellen naar 0183-644187
In de avond, nacht en weekend uren kunt u bellen naar 0900 297 1616.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws
Martha Bor neemt na 18 jaar afscheid van Hospice De Patio

Martha Bor neemt na 18 jaar afscheid van Hospice De Patio

Al sinds de oprichting van Het Spectrum hospice De Patio in 2001 zet Martha Bor zich in om mensen in de laatste fase van hun leven zo goed mogelijk te verzorgen. De eerste twee jaar als vrijwilliger en daarna ruim zestien jaar als een van de coördinatoren van de hospice. Hoewel ze al eerder met pensioen had gekund, neemt Martha in september van dit jaar echt afscheid van haar werk in het hospice.

Pionieren
Bij de start van Hospice de Patio in 2001 waren er nog maar weinig hospices in Nederland. Martha vertelt: “Alles moest uitgedacht en opgezet worden. Ook wisten burgers niet wat ze moesten verwachten van een dergelijke plek. In de loop van de tijd is er veel naamsbekendheid opgebouwd, met name door de Stichting  “Vrienden van Hospice De Patio.”
Hoewel er nu steeds meer mogelijk is, denk aan complementaire zorg,  is het doel van het hospice in al die jaren nog steeds hetzelfde gebleven: Mensen zoveel mogelijk comfort bieden in de laatste periode van hun leven en zorgen dat ze met hun naasten nog een mooie tijd hebben.

Meer op zichzelf
Wat Martha opmerkt is dat mensen tegenwoordig steeds meer op zichzelf zijn. Waar in de eerste jaren iedereen altijd tussen de middag met elkaar in de woonkamer at, wordt er nu op eigen gelegenheid in de avond warm gegeten. Bor ziet dit als een gemis: ‘Families kunnen veel voor elkaar betekenen in deze fase’. Nu vinden bij mooi weer in de tuin soms wel dergelijke ontmoetingen plaats.

Vrijwilligers zijn onmisbaar
In Hospice De Patio kunnen acht gasten tijdens hun terminale levensfase verblijven. Ze worden omringd door de huisarts, thuiszorg, paramedische behandelaars en vooral door vrijwilligers. Tachtig vrijwilligers maken het mogelijk dat patiënten een beroep kunnen doen op verzorging.
“Vrijwilligers zijn het kapitaal van de organisatie. Zonder hen kun je het hospice sluiten”, vertelt Martha. Het aannemen, opleiden, aansturen en motiveren van deze groep mensen is, naast het begeleiden van bewoners en familie, dan ook één van de belangrijkste taken van Martha als coördinator geweest.

Met elkaar
Samenwerken en met elkaar overleggen heeft Martha al die jaren hoog in het vaandel gehad. “Iedereen is anders, maar als je de moeite neemt om elkaar te leren kennen en open te communiceren komt dat de sfeer ten goede.” Martha is erg te spreken over het contact met de thuiszorgorganisaties. Ook de terugkoppeling van de huisartsen naar het hospice is in de loop der jaren beter geworden.

Van betekenis blijven
Martha kijkt met dankbaarheid terug op haar werk in het hospice. “Het is een verrijking van mijn leven geweest. Ik heb veel mensen met verschillende achtergronden ontmoet. Dat leert je relativeren en je gedachten over mensen bij te stellen.”
Na haar afscheid gaat Bor niet stilzitten. Ze vertrekt voor drie maanden naar Afrika om vrijwillig op een Mercy Ship (ziekenhuisschip) zorg te verlenen aan de allerarmsten. Een intensieve uitdaging waar ze erg naar uitkijkt en wat het loslaten van haar werk in het hospice iets makkelijker maakt.
En wat daarna volgt weet Martha nog niet. “Er komt vast wel weer wat op mijn pad.”


Theme picker

Agenda

Theme picker